Hrant Dink Vakfı'nin 2009-2019 yılları arasında yürüttüğü Medyada Nefret Söyleminin İzlenmesi çalışması kapsamında 2015 yılı Eylül - Ekim - Kasım - Aralık aylarını kapsayan dört aylık döneminde ulusal, etnik ve dini grupları hedef alan 1016 köşe yazısı ve haber, bu yazılardaysa toplam 1341 nefret söylemi içeriği tespit edildi.
2015 yılının üçüncü dört aylık dilimini oluşturan bu dönemde, nefret söylemi içeren yayın sayısında önceki dönemlere kıyasla büyük bir artış gözleniyor. Bu artışı, toplumsal kutuplaşmanın gittikçe derinleşmesi, 20 Temmuz’da gerçekleşen Suruç patlaması sonrası tekrar girilen çatışma süreci, Türkiye’nin uluslararası arenadaki yalnızlaşma süreci, diğer devletlerle ve uluslararası kuruluşlarla yaşanan diplomatik krizler, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen Suriyeli mültecilerin medyada fazlasıyla hedef alınması gibi nedenlerle açıklamak mümkün.
Hedef alınan gruplara göre dağılım yapıldığında, en çok Yahudiler hakkında, 316 içerikte nefret söylemine rastlandı. İkinci sırada 217 içerikle Ermeniler gelirken, Suriyeliler 202 içerikle üçüncü sırada yer aldı. Onların ardından 121 içerikle Hıristiyanlar, 79 içerikle Rumlar, 61 içerikle Ruslar, 59 içerikle Yunanlar, 41 içerikle Gayrimüslimler, 38 içerikle İngilizler, 35 içerikle ateistler nefret söylemine maruz kalan gruplar arasında yer aldı.
Raporun kadınları ve LGBTİ'leri hedef alan söylemlerin incelendiği bölümünde, habercilikte yerleşik hale gelmiş olan, bilinçli veya bilinçsiz olarak kullanılan, erkek egemen ve heteronormatif dili görünür kılmaya ve sorgulamaya katkı sunmak adına seçilen sınırlı örnekler üzerinden niteliksel analizlere yer verildi.
Daha detaylı istatistiki verilere, nefret söylemi kapsamında değerlendirilen 1341 içeriğin tam listesine ve örnek haber ve köşe yazılarına ulaşmak için raporun tamamını inceleyiniz.