Hrant Dink Vakfı'nin 2009-2019 yılları arasında yürüttüğü Medyada Nefret Söyleminin İzlenmesi çalışması kapsamında 2015 yılı Ocak - Şubat - Mart - Nisan aylarını kapsayan dört aylık döneminde ulusal, etnik ve dini grupları hedef alan 270 köşe yazısı ve haber, bu yazılardaysa toplam 278 nefret söylemi içeriği tespit edildi.
2015 yılının ilk dört aylık dilimini oluşturan bu dönemde, nefret söylemi içeren yayın sayısında önceki döneme kıyasla bir düşüş gözlenmekle birlikte; örneğin Suriyelilere yönelik nefret söyleminin yaygınlaşması, bu sayısal eksikliğin içerik açısından bir yumuşamaya tekabül etmediğini gösteriyor. Önceki yıllarda olduğu gibi, yılın ilk döneminde öncelikle yılbaşı kutlamaları nedeniyle özellikle de Hıristiyanlara yönelik nefret söyleminde bir yoğunlaşma olurken; Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ‘İslamofobiye karşı dinler buluşması’ kapsamında farklı dinlerin temsilcileriyle birlikte yemek yemesi; Fransa’da yayımlanan mizah dergisi Charlie Hebdo’ya yapılan saldırı; Amerika Birleşik Devletleri’nde üç gencin evlerinde katledilmesi; son olarak da Ermeni Soykırımı’nın 100. yılında, 24 Nisan anma günü üzerinden nefret söylemi üretildi.
Hedef alınan gruplara göre dağılım yapıldığında, en çok Ermeniler hakkında, 103 içerikte nefret söylemine rastlandı. İkinci sırada 75 içerikle Yahudiler gelirken, Hıristiyanlar 73 içerikle üçüncü sırada yer aldı. Onların ardından 21 içerikle İngilizler, 16 içerikle Suriyeliler, 14 içerikle Gayrimüslimler, 13 içerikle Kürtler, 12 içerikle Rumlar, 11 içerikle ateistler nefret söylemine maruz kalan gruplar arasında yer aldı.
Kadınlara ve LGBTİ’lere yönelik nefret söyleminin incelendiği bölümde ele alınan 43 içerikten 29’unda LGBTİ’lere yönelik nefret söylemi tespit edildi. Kadına yönelik nefret söylemi de, incelenen dönem ve yayınlar içinde 14 kez gözlemlendi.
Daha detaylı istatistiki verilere, nefret söylemi kapsamında değerlendirilen 278 içeriğin tam listesine ve örnek haber ve köşe yazılarına ulaşmak için raporun tamamını inceleyiniz.